Ζωγράφισε την αναπνοή σου - Μια άσκηση ενσυνειδητότητας (mindfulness) & χαλάρωσης

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ουσιαστική επαφή με το σώμα μας -και γενικότερα με τον εσωτερικό μας κόσμο- με αποτέλεσμα συχνά να αγνοούμε τα μηνύματα που αυτό στέλνει σε σχέση με τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας. Στόχος της συγκεκριμένης άσκησης είναι να παρατηρήσουμε πιο συνειδητά την αναπνοή μας, με σκοπό να ξανασυνδεθούμε με τους ρυθμούς του σώματός μας και να το βοηθήσουμε να χαλαρώσει.
 
Όπως έχει αποδειχτεί η ενασχόληση με οποιαδήποτε καλλιτεχνική δραστηριότητα -από μια θέση συνειδητότητας- έχει πολλαπλά οφέλη σε ψυχικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει γιατί η καλλιτεχνική δημιουργία ενεργοποιεί το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τις λειτουργίες ρύθμισης των συναισθημάτων. Ξεκλέβοντας, λοιπόν λίγο χρόνο για μια τέτοια δραστηριότητα βοηθάμε τον εαυτό μας να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα που βιώνει, να εξασκηθεί στο να μένει πιο πολύ το παρόν, μειώνοντας έτσι σταδιακά τα επίπεδα άγχους.

Ωστόσο σημασία δεν έχει μόνο να κάνουμε αυτή την άσκηση, αλλά κυρίως ο τρόπος που θα την κάνουμε... Καλό είναι να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία με μια διερευνητική και παιχνιδιάρικη διάθεση, αφήνοντας στην άκρη όποιες επικριτικές φωνές μπορεί να αναδυθούν (φωνές του «εσωτερικού κριτή» λόγω φόβου αποτυχίας, ανάγκης για τελειότητα κλπ). Το εικαστικό αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία. Στόχος της άσκησης είναι η χαλάρωση, η διασκέδαση και ο προσωπικός αναστοχασμός.



Οδηγίες:


-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέσο σχεδίασης σας αρέσει (μολύβια, μαρκαδόρους, νερομπογιές, κιμωλίες) και όποιο μέγεθος του χαρτιού επιθυμείτε, αν και τα μεγάλα φύλλα χαρτιού είναι προτιμότερα γιατί αφήνουν χώρο για μεγάλες, βαθιές αναπνοές.

-Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για αυτή την άσκηση, απλώς αφεθείτε σε αυτό που νιώθετε φυσικό.

-Τοποθετήστε το μέσο σχεδίασης που επιλέξατε στο χαρτί.

-Οπτικοποιήστε την αναπνοή σας σαν μια γραμμή και ξεκινήστε να την αποτυπώνεται το στο χαρτί.

-Πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους γραμμών ανάλογα με το πως νιώθετε την αναπνοή σας. Δοκιμάστε να αναπνεύσετε λίγο πιο γρήγορα ή λίγο πιο αργά παρατηρώντας πώς αλλάζει η γραμμή στη σελίδα. Και αντίστροφα, δοκιμάστε να κάνετε κάποιες αλλαγές στην ποιότητα της γραμμής σας, παρατηρώντας αν προκύπτουν αλλαγές στην αναπνοή σας.

-Σταδιακά, εστιάστε σε πιο βαθιές και αργές αναπνοές για όση ώρα το χρειάζεστε.