"Self holding"- Μια θεραπευτική τεχνική που βοηθάει στη ρύθμιση των συναισθημάτων

Σύμφωνα με τον P. Levine, εξειδικευμένο θεραπευτή στο ψυχικό τραύμα, μια απλή αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική τεχνική που μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσουμε το νευρικό μας σύστημα, όταν νιώθουμε ότι μας κατακλύζουν έντονα δυσφορικά συναισθήματα είναι το "Self holding" ή αλλιώς "Self hug", δηλαδή το κράτημα ή αγκάλιασμα του εαυτού μας.

 

Πολλές φορές οι επώδυνες συναισθηματικά εμπειρίες μπορεί να κάνουν το άτομο να αισθανθεί τον εαυτό του «κατακερματισμένο», «σπασμένο». Βιώνοντας μια τέτοια χαώδη συναισθηματική κατάσταση, μπορεί κανείς να νιώσει ότι τα συναισθήματά που βιώνει τον «ξεπερνάνε» και ότι η κατάσταση είναι πέρα από τον έλεγχό του.


Η συγκεκριμένη άσκηση βοηθάει να ανακτήσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, αξιοποιώντας τα όρια του ίδιου μας του σώματος. Με το να αντιληφθεί κανείς το σώμα του σαν ένα «δοχείο» που εμπεριέχει όλες του τις αισθήσεις και όλα του τα συναισθήματα, αρχίζει και αποκτάει ξανά -σιγά σιγά- τον έλεγχο πάνω σε αυτά. Τα συναισθήματα παύουν σταδιακά να βιώνονται ως «μεγαλύτερα» από το ίδιο το άτομο, δεν το ξεπερνάνε πιά, άρα παύουν να βιώνονται και ως τόσο απειλητικά. Τοποθετούνται σε μια πιο ρεαλιστική διάσταση, μια και εμπεριέχονται στα όρια του σώματος του ατόμου.


Επιπλέον, συμβάλει στη δημιουργία μιας εσωτερικής κατάστασης ηρεμίας, καθώς βιώνοντας τα σωματικά μας όρια νιώθουμε ότι ηρεμούμε, ενώ όταν νιώθουμε "διασκορπισμένοι", σαν να μην ξέρουμε από πού ξεκινάμε και που τελειώνουμε,  βιώνουμε ανησυχία και φόβο.


Οδηγίες:


-Τοποθέτησε το ένα χέρι κάτω από το αντίθετο χέρι και στη συνέχεια το άλλο χέρι στο πάνω μέρος του άλλου βραχίονα.
-Αγκαλιάζεις τον εαυτό σου.
-Δώσε προσοχή στο σώμα σου.
-Άφησε τον εαυτό σου να μείνει και να "βολευτεί" σε αυτή τη θέση μέχρι να νιώσεις υποστηριγμένος/η.
-Επίτρεψε στον εαυτό σου να αισθανθεί ότι "εμπεριέχεται" .
-Παρατήρησε όποιες αλλαγές μπορεί να υπάρχουν στην αναπνοή σου, στις σωματικές σου αισθήσεις, και γενικότερα στο πώς αισθάνεσαι.
-Δες αν μπορείς να μείνεις με αυτό το συναίσθημα για λίγο.
-Επίτρεψε στις αντιλήψεις σου για τον εαυτό σου και τον κόσμο να μετατοπιστούν κάπως πριν βγεις από αυτό.

Πηγή: NICABM, National Institute for the Clinical Application of Behavioral Medicine 2013 Trauma Therapy webinar series.
Peter Levine, Somatic Experiencing
Illustration: The Art of Healing Trauma.