Ζωγράφισε το ασφαλές σου μέρος Μια θεραπευτική τεχνική για την ενίσχυση της αίσθησης της εσωτερικής ασφάλειας

Η ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας είναι βασικό ζητούμενο σχεδόν σε κάθε θεραπευτική διαδικασία, μια και όσο πιο ασφαλής νιώθει κανείς τόσο καλύτερη ψυχική υγεία έχει.

 

Μια από τις πιο διαδεδομένες ασκήσεις στο χώρο της ψυχοθεραπείας είναι να σκεφτεί κανείς και κατόπιν να ζωγραφίσει ένα μέρος που νιώθει ασφαλές, ώστε να μπορεί καταφεύγει νοερά σε αυτό όποτε το έχει ανάγκη. Βέβαια, σε περιπτώσεις που υπάρχουν τραυματικά βιώματα -όπως συνηθίζεται σε άτομα που εκδηλώνουν έντονο άγχος ή ανασφάλεια- αν δεν τα επεξεργαστεί κανείς κατάλληλα μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της ψυχοθεραπείας, μια τέτοια άσκηση από μόνη της δεν μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Ωστόσο σε ένα βαθμό, με την τακτική πρακτική δημιουργείται ένα επίπεδο ηρεμίας που μπορεί κανείς να επικαλεσθεί όποτε κατακλύζεται από έντονα συναισθήματα. Λειτουργεί δηλαδή σαν ένα «εργαλείο» με το οποίο σταδιακά μαθαίνει κανείς να ρυθμίζει τα συναισθήματά του και να ηρεμεί τον εαυτό του. Ωστόσο και αυτό,  όπως τα περισσότερα «θεραπευτικά εργαλεία» θέλει χρόνο και εξάσκηση για να αποδώσει. Όσο πιο συχνά χρησιμοποιεί κανείς αυτή τη τεχνική, τόσο πιο μεγάλα αποτελέσματά έχει, ακριβώς γιατί ο εγκέφαλος μαθαίνει αυτή τη διαδικασία.

Συνήθως η άσκηση αυτή γίνεται κατόπιν κάποιας τεχνικής καθοδηγούμενης φαντασίας μέσω της οποίας δημιουργεί κανείς εικόνες ηρεμίας στο μυαλό του.

 

Οδηγία:

-Κλείσε τα μάτια και φαντάσου ένα μέρος που θεωρείς ήρεμο και ασφαλές. Το μέρος αυτό μπορεί να είναι πραγματικό ή φανταστικό, μπορεί ακόμα να είναι κάποιο πρόσωπο, κάποιο ζώο ή ακόμα και κάποιο σημαντικό αντικείμενο.

-Προσπάθησε να φανταστείς αυτό το μέρος με όσο πιο πολλές λεπτομέρειες γίνεται, χρησιμοποιώντας και τις πέντε σου αισθήσεις. Τι υπάρχει τριγύρω; Τι χρώματα βλέπεις; Ποιους ήχους ακούς; Τι μυρωδιές και γεύσεις υπάρχουν στο περιβάλλον; Πως νιώθεις το σώμα σου όταν είσαι εκεί;

-Μείνε νοερά σε αυτό το μέρος όσο χρειάζεται, κατόπιν άνοιξε τα μάτια και ζωγράφισε το.